Tre Nya Attraktioner till GrönaLund

Tre nya attraktioner till Gröna Lund

och storsatsning på tematisering av miljöer

Lördagen den 26 april slår Gröna Lund upp portarna till en av tivolits största förvandlingar någonsin. Lagom till 125-årsjubileet står tre nya familjeattraktioner klara, Gröna Lunds Gamla Område återfår sin klassiska tivolimiljö och retrofuturistisk science fiction-design invaderar Jetgatan.

TRE NYA FAMILJEATTRAKTIONER
Säsongens samtliga attraktionsnyheter finner man på Gröna Lunds Gamla Område och är tillägnade barnfamiljerna, då de nya attraktionerna endast kräver en längdgräns på 1 meter eller ingen längdgräns alls. Tekopparna är en klassisk tivoliattraktion där man sitter i stora tekoppar som snurrar runt. Flygande Elefanterna är en mycket populär attraktion där man flyger runt, runt på en elefant samtidigt som man själv kan styra elefanten upp i luften eller ner mot marken. Den tredje av nyheterna är kanske för de lite mer modiga besökarna. Attraktionen påminner om Fritt Fall från 12 meters höjd. Men samtidigt som man faller nedåt så snurrar du även runt.

- Det känns riktigt kul att kunna bjuda på tre nya toppkaruseller på en och samma gång, säger Gröna Lunds Attraktionschef Peter Osbeck. Tekopparna är en av världens populäraste familjeattraktion och kommer att passa perfekt på det återskapade, klassiska tivoliområdet. Flygande Elefanterna är en otroligt kul och interaktiv karusell där man kan styra sin elefant själv. Sedan har vi saknat en attraktion för de som inte vågar åka Fritt Fall, men som ändå är modiga. Lyktan kommer att bli jättepopulär både bland barn och vuxna, det pirrar riktigt rejält i magen när man åker, säger Peter Osbeck.

GRÖNA LUND FORTSÄTTER ATT INVESTERA STORT I ATTRAKTIONER OCH TEMATISERING
Totalt investerar Gröna Lund ca 70 miljoner kronor inför öppningen 2008. Det är en stor investering som fortsätter det tematiseringsarbete som inleddes 2007 med berg- och dalbanan Kvasten och miljön kring den tematiserade attraktionen. Hela 90 % av Gröna Lunds Gamla Område är till i år ombyggt och sedan 2007 har Gröna Lund byggt om mer än en tredjedel av sin totala yta.

- Med tre nya attraktioner på en gång och en gedigen ombyggnad av tivolimiljön så fortskrider det arbete som inleddes 2007, dvs att satsa på nya attraktioner och samtidigt temasätta tivolits olika områden och skapa upplevelser genom unika miljöer. I år har vi dessutom satsat extra mycket på vår personalutbildning. Vi vill att våra gäster ska mötas av ett skådespel skilt från vardagen i mötet med vår personal. Därför kallar vi vår personal för artister och tivolit är deras scen. Vi jobbar mot en vision om att Gröna Lund ska leverera upplevelser i världsklass och i år tar vi ett rejält kliv närmare det målet, säger Gröna Lunds VD Ulf Larsson.

TIVOLITS KLASSISKA SJÄL TILLBAKA SOM HYLLNING TILL 125-ÅRSJUBILEET
I år är det 125 år sedan Gröna Lund för första gången slog upp tivolits grindar. Inspirerade av Arvid Klosterborgs arkitektur på -20-30-talets Gröna Lund, beslutade man att Gröna Lunds ursprungliga område från 1883, Gamla Området (mellan Stora Entrén och Spanska Trappan), skulle återfå sin klassiska tivolisjäl. Med hjälp av arkitekten Anna-Karin Ljungh har man återskapat det temat genom fasader, färgsättningar, belysning och former. Stora Entrén byggs om i två steg och återfår sina anrika, pampiga kolonner. All asfalt byts ut mot plattor där små stigar guidar gästerna till de olika attraktionerna, färgsättningen på området går i blekrosa och grönt och byggnaderna och arkitekturen återfår sin snirkliga form från 20-talet.

- Det är något fantastiskt över Gröna Lunds Tivoli och dess historik. Här har folk roat sig sedan 1883 och det har suttit i väggarna som en speciell tivolisjäl. Tyvärr byggdes mycket av detta bort på 60-talet då förnyelsens era var på modet. Idag vill vi återskapa det klassiska tivolit på det Gamla Området, genom att ta tillbaka den traditionella tivolikänslan via arkitekturen och miljön, säger Ulf Larsson, VD på Gröna Lund.

"JETGATAN" - DEN ENDA PLATSEN PÅ GRÖNA LUND SOM SKA HA ASFALT
I och med den nya berg- och dalbanan Kvastens ankomst 2007 flyttade man på attraktionen Discojet för att få plats med banan. Discojet fick således vila ett år, då man även passade på att ge attraktionen ett nytt utseende. 2008 är attraktionen tillbaka på en ny plats med ett nytt namn. Idag heter den Rock-Jet och ligger uppe på taket ovanför Skjutbanan, mittemot Jetline. Hela gatan vid berg- och dalbanan Jetline har fått sig en ansiktslyftning, inklusive Jetline själv och har byggts om i en retrofuturistisk stil. Konstnären och designern Joakim Hansén och Gröna Lunds Attraktionsgrupp inspirerades av hur man för ca 60 år sedan trodde att framtiden skulle se ut och även av science fiction-filmen Blixt Gordon, när de tillsammans formgav och färgsatte området som fick namnet Jetgatan.

- Jetgatan kommer att bli en unik miljö som för tankarna till Blixt Gordon med ett retrofuturistiskt inslag. All arkitektur kring Jetgatan har byggts om och den senaste tekniken inom LED-belysning kommer att ge gatan ett häftigt intryck när ljusen på byggnaderna skiftar i takt med musiken som spelas från Rock-Jet. Vi har även specialbeställt riktigt svart asfalt, så att gatan ska se ut som 50-talets amerikanska gator med gula filer och röda vattenposter. I framtiden ska Jetgatan vara den enda platsen på Gröna Lund som har asfalt, säger Peter Osbeck, Attraktionschef på Gröna Lund och medlem i Attraktionsgruppen.

http://www.parks-resorts.com/visa_press.jsp?pressID=40&produktID=2

Komentar: Lyktan kommer nog helt klart att bli min favorit av dem nya, i sommar, och sen så är jag jätte glad över att disco-jet / rock-Jet är tillbaka, gillade verkligen den.

/ carro

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0