ADD

Hej jag heter Caroline och jag har ADD. Gud vad konstigt det känns att skriva det! Fick diagnosen igår och har tänkt lite på hur jag vill göra med bloggen angående den. Det här är ju en blogg om mitt liv och mina upplevelser och erfarenheter. Jag valde att skriva öppet om mina ätstörningar och har fått många stärkande mail från personer som varit i samma sits som mig och känner hur dem hittat motivationen till att försöka bli frisk tack vare mina texter, sånt där värmer verkligen då det är det som är meningen, jag är ju själv ett levande exempel på att det går? Okej nu fummlar jag iväg någon annan stans, men det jag ville komma fram till är att jag tänker göra samma sak med ADDn, visserligen kan jag inte göra någon fri från den men jag kan gå ut med det, och på så sätt eventuellt öka kunskaperna lite grann. För tro mig det behövs! Så back on track, så besökte jag vårdcentralen i sommras över "mitt dåliga minne" Det slutade med att jag gick därifrån med en ADHD remiss skickad. Jag tog mitt blodprov för att se så att det inte var några näringsvärden som störde mitt minne osv -fick tillbaka testerna och allt var normalt. I vanliga fall behöver man gå en grundutredning först och träffa en psykolog och läkare några gånger så att de kan avgöra om man har dem "rätta" kriterierna för en ADHD utredning så att man inte "bara" är deprimerad eller dylikt. Någon sådan behövdes inte för mig utan blev direkt ställd i kö för en utredning på liljeholmens psykatriska mottagning. Allting gick fort! Började utredningen i höstas, och har varit där ganska många gånger nu så känner mig lite som en stammis ;) Har gjort en massa olika tester, neuroprover, och IQ liknande tester, de har träffat min mamma och läst alla mina journaler från BUP osv. Igår kom min dom. Jag har ADHD. Eller inte ADHD utan ADD utan hyperaktiviteten. Fick med mig massor med papper med olika behandlingar, jobbrelaterade saker, anmälan till ADHD center osv...
 
Det är många olika tankar som snurrar runt i huvudet, visst jag hade nästan förstått att det skulle röra sig om någon sådan problematik men ändå! Min lillebror fick diagnosen i Maj och då hade jag inte en tanke på att vi skulle ha liknande problem. Jag hade ju åtminstone klarat skolan? Men efter att nästan blivit utbränd av ett 3 veckors sommarjobb då hela mitt liv nästan rasade samman så kom tankarna på hur det kommer bli i framtiden? Hur fan ska jag orka med ett riktigt jobb? Helt random kom jag in på ett youtube länk där symtomen på ADHD hos tjejer beskrevs, och då kändes det verkligen som om det var mig den beskrev? Jag har ju inte dem där häftiga utbrotten som min brorsa har utan jag vänder det istället inåt. Som sagt det mycket tankar som far omkring, -va det därför jag aldrig kom igång på mötena med Gloria utan hennes hjälp? Jag kommer ju inte igång med någonting utan hjälp. Är det därför jag är så enormt oorganiserad., är det därför en del människor anser mig vara bortskämd för att jag inte kan städa mitt egna rum? för att mamma springer här och plockar upp efter mig. Är det därför jag tröttnar på att plugga efter 10 minter?(det känns som flera timmar) därför jag sitter och stirrar ut genom fönstret på alla lektioner och aldrig är muntligt aktiv? Är det därför jag behöver mängder med kaffe för att ens orka vistas i skolan? Därför jag missar tunnelbanan för att jag letar efter mina nycklar varenda jävla morgon? Ja det är det tydligen. Min misstanke var inte åt helvete för jag hade rätt. Jag har ADD. Jag antar att alla inte vet vad det är för något så därför tänkte jag snabbt lägga upp lite info bara,. 
 
ADD står för -Attention defficit disorder
på svenska heter den - Uppmärksamhetsstörning/hyperaktivitet, huvudsakligen bristande uppmärksamhet. 

Typiska symtom vid ADD kan vara:

 • Svårt att uppfatta instruktioner
 • Inre rastlöshet
 • Man blir lätt uttråkad
 • Svårt att klara flera arbetsuppgifter på en gång
 • Lätt för att agera snabbt utan att tänka sig för
 • Svårt att klara motgångar, och behärska sina känslor
 •  
 • Ofta lättdistraherad av yttre stimuli
 • Svårt att bibehålla uppmärksamhet
 • Verkar ofta inte lyssna på vad som sägs
 • Tendens att tappa bort nödvändiga saker
 • Svårt att organisera målinriktade aktiviteter
 • Växlar ofta från en oavslutad aktivitet till en annan
 • Lite mer åt dagdrömmarhållet, koncentrationssvårigheter.
 
Kommer så fort jag får igång Photoshop göra klart min design till min nya blogg, där jag enbart kommer att lägga upp ADHD/ADD relaterade inlägg, då jag helst inte vill blanda ihop det i den här bloggen med allt från min vardag osv. Känns som att jag har hur mycket som helst att skriva! Ska bla påbörja medicinering strax, och har även KBT och DBT behandlingar om jag skulle vilja det, ska gå en 8 veckors kurs där min psykolog Caroline och två andra håller föreläsningar om ADHD (då kan jag ta med 1-3anhöriga också) ;) så det blir säkert jätte kul! Men som sagt så har jag inte smält det hela riktigt än, även om jag någonstans förstod.....
 
Så fort bloggen är klar så länkar jag upp den för er som vill läsa :) Ska även börja med mitt nya project snarast så fort min psykologiuppsats är inlämnad på fredag. 
 
 
 
 
 
 
Den sista är såå jag! Vaknade imorse och såg att både älsklingen och mamma lagt upp ADDrelaterade låtar, helt söta! :D

Kommentarer
Postat av: Hannah

Jag har ADD och fick reda på det under våren 2011. Har alltid känt att något varit udda med mig och haft problem med många saker. Det mesta "löste" sig när jag fick min diagnos och jag kunde styra upp saker i mitt liv lättare. Jag har fortfarande inte fått allt att fungera som det ska, det är många saker jag fått börja om med sedan jag fick min dotter i somras. Men det förklarar en del saker i ens liv och det gör det lättare att "komma till rätta" med dom.

2012-11-25 @ 20:46:07
URL: http://bokstavsmama.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0