Konstgjort blod
Konstgjort blod klart för sluttest på patient
900 personer i Sverige och Europa ingår i studien
I höst startar de sista kliniska försöken med syntetiskt blod på 900 patienter runt om i Europa. - Går testerna bra kan produkten finnas på marknaden inom två år, säger Bengt Fagrell, professor vid Karolinska institutet och konsult till det amerikanska företaget Sangart, som tillverkar det syntetiska blodet.
För tre år sedan gjordes de första lyckade försöken på patienter på Karolinska institutet, Karolinska sjukhuset i Solna och Södersjukhuset i Stockholm.
- Nu återstår de förhoppningsvis sista studierna, de så kallade fas-3-studierna, innan produkten kan registreras, säger Bengt Fagrell.
Sammanlagt cirka 900 patienter på 35 kliniker i sex europeiska länder är med i undersökningen. Förutom Sverige ingår Holland, Storbritannien, Belgien, Polen och Tjeckien. Emea, den europeiska läkemedelsmyndigheten, har nu ställt sig positiv till att produkten prövas i fas-3-studier.
- Det syntetiska blodet har många fördelar jämfört med det blod som finns i våra blodbanker. Det går att använda på alla patienter, vilket innebär att det inte behöver blodgrupperas. Det kan därför finnas i ambulanser och ges direkt på olycksplatsen, vilket inte går med vanligt blod, säger Bengt Fagrell.
Dessutom innehåller produkten ämnen som redan är kända för kroppen: hemoglobin och polyetylenglukol, vilket innebär att risken för biverkningar är mycket liten. I vissa situationer kan det till och med syrsätta vävnader bättre än vanligt blod. Det innehåller heller inga proteiner som skadliga ämnen eller virus kan fastna på. Och det går att lagra i pulverform i åratal. Allt enligt Bengt Fagrell.
Eftersom bristen på rent, icke-infekterat blod är stor på många håll i världen kommer det syntetiska blodet att få stor betydelse överallt.
Hittills har det syntetiska blodet bara testats på patienter som behöver blodtransfusion och alltså måste få tillgång till röda blodkroppar. Men vissa djurförsök tyder på att produkten även kan användas för att förbättra syrsättningen vid exempelvis hjärtinfarkt och stroke.
- För att testa detta på människa kommer vi inom kort att pröva substansen på patienter med kallbrand i benen. Vid försök på råttor där hela blodvolymen bytts ut till det syntetiska blodet levde råttorna efter två timmar, medan de avled redan efter cirka en halvtimma med andra jämförbara produkter, säger Bengt Fagrell.
Produkten tillverkas av det amerikanska företaget Sangart i Kalifornien, där svenska Gambro är en av ägarna.
- Gambro är mycket viktigt för oss och har varit vår partner i flera år, säger Sangarts grundare och styrelseordförande, Robert Winslow.
Företaget har flera patent på produkten som går under namnet Hemospan.
Det betyder ju att det kan komma snart ju. Jag menar det ör ju 2008 nu.
Det verkar ju super bra, jag menar tänk så många liv det kommer att rädda!
Kram
Carro
SVAR: från emiliej.blogg.se
Då är vi två, så snyggt!
hoppas du får en bra dag :)